Nieuws & updates

Wat betekent de COVID-19 noodwet voor jouw ALV?

De belangrijkste boodschap van de noodwet betreffende algemene ledenvergaderingen (ALV) is dat het nu is toegestaan om je ALV volledig digitaal te houden. Ook elektronisch stemmen is geoorloofd en rechtsgeldig. We leggen je hieronder uit wat de voorwaarden zijn van het organiseren van een online ALV.

  • Leden hebben tot uiterlijk 72 uur voorafgaand aan de ALV de mogelijkheid om schriftelijk of elektronisch vragen te stellen over de agendapunten.

  • De vragen van leden moeten uiterlijk tijdens de ALV worden beantwoord (tenzij dit redelijkerwijs niet mogelijk is) en de antwoorden erop moeten beschikbaar zijn voor de leden, bijvoorbeeld via de website of een e-mail.

  • Het bestuur kan bepalen dat stemmen alleen via een elektronisch communicatiemiddel mogelijk is.

  • Het bestuur dient bij de oproeping voor de ALV te vermelden dat deze digitaal plaatsvindt en ook via welke tool.

Voorbereiding = key
De voorzitter van de vergadering is tijdens de ALV verantwoordelijk voor het goed en efficiënt laten verlopen van de ALV. Test daarom van tevoren goed of alle middelen werken door bijvoorbeeld een proefvergadering te organiseren met een aantal leden of support te vragen aan de Online-ALV-helpdesk.

Belangrijk: als de verbinding tijdens de ALV stoort of iemand door andere omstandigheden niet goed kan deelnemen aan de digitale ALV (geen beeld en/of geluid), heeft dit geen gevolgen voor de rechtsgeldigheid van de besluitvorming.

Stemming
Zorg dat de stemming wordt vastgelegd, zodat deze achteraf altijd nog geraadpleegd kan worden. Bij Online-ALV faciliteren we dit door middel van een log, waarin bijgehouden wordt wie wanneer inlogt en uitlogt, wat er in de chat wordt gezegd, wie waarop heeft gestemd en wie er überhaupt allemaal zijn uitgenodigd voor de vergadering.

Deze COVID-noodwet is in werking getreden op 24 april 2020 en is in ieder geval van kracht tot 1 februari 2021. De wet wordt vanaf 1 december 2020 telkens met twee maanden verlengd, tenzij twee maanden van tevoren wordt aangegeven dat dit niet nodig zal zijn.

Klaar voor je eerste Online ALV?
Vraag direct een demo aan.

Get in touch

Heb je meer vragen, of wil je direct aan de slag?
Neem dan gerust contact met ons op!

TIMETOSPEAK
Hoofdvestiging

Zuideinde 16BG

7941GH Meppel

Nevenvestiging

Camplaan 41

2103 GV Heemstede

Telefoon
085-1302945

KvK. 77931157

BTW. NL861202909B01

Partner van De Nederlandse AssociatieAanbevolen door NOC*NSF

© 2021 Online ALV, Inc. All rights reserved.• PrivacyverklaringAlgemene voorwaarden